Indická kuchyně je vegetariánských i veganských jídel plná a dnešní recept na čočkové kari je inspirovaný indickým dhalem, ve kterém jsem indické koření pro jednoduchost vystřídal červenou kari pastou z vietnamského obchodu.
Čočka a luštěniny obecně jsou výborným zdrojem bílkovin a vlákniny a samozřejmě nositelem skvělé chuti. Dobře obstojí i jako hlavní surovina v připravených jídlech. Výhodou červené čočky je, že ji nemusíte dopředu namáčet a její příprava trvá sotva 15 minut.
Suroviny
(na 4 porce)
- 300 g červené čočky
- 400 ml kokosového mléka
- 150 g zelených fazolek
- 2 mrkve
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 4 lžíce červené curry pasty
- 2 cm nastrouhaného zázvoru
- 3 lžíce rybí omáčky (nebo sůl, pokud recept chcete veganský)
- 1 lžíce kokosového oleje
- hrst nasekaného koriandru
- 350 g jasmínové rýže
Postup
Cibulku si nakrájíme nadrobno, mrkev na tenká kolečka a česnek prolisujeme.
Do hrnce si dáme rozehřát kokosový olej, na kterém lehce orestujeme nakrájenou cibulku. Přidáme prolisovaný česnek, nastrouhaný zázvor a curry pastu a necháme chvilku provonět.
Přidáme červenou čočku a zalijeme jí kokosovým mlékem. V případě potřeby dolijeme vodou tak, aby byla čočka celá ponořená. Vaříme na středním plameni asi 10 minut.
Poté přidáme do hrnce nakrájenou mrkev a fazolky a opět v případě potřeby dolijeme vodou a vaříme dalších 10 minut, aby mrkev byla uvařená na skus.
Kari dochutíme rybí omáčkou, nebo solí a přidáme nahrubo nasekaný čerstvý koriandr.
Čočkové kari podáváme s uvařenou jasmínovou rýží. Na talíři ho můžeme dozdobit a dochutit orestovanými oříšky nebo třeba sezamovými semínky.