Čočkové kari
Recepty

Čočkové kari

Kari si v různých podobách vařím velmi často. Thajské zelené kari, které mám nejraději občas vyměním za jinou pikantní dobrotu a nebojím se sáhnout i po bezmasém receptu.

Indická kuchyně je vegetariánských i veganských jídel plná a dnešní recept na čočkové kari je inspirovaný indickým dhalem, ve kterém jsem indické koření pro jednoduchost vystřídal červenou kari pastou z vietnamského obchodu.

Čočka a luštěniny obecně jsou výborným zdrojem bílkovin a vlákniny a samozřejmě nositelem skvělé chuti. Dobře obstojí i jako hlavní surovina v připravených jídlech. Výhodou červené čočky je, že ji nemusíte dopředu namáčet a její příprava trvá sotva 15 minut.

Suroviny

(na 4 porce)

  • 300 g červené čočky
  • 400 ml kokosového mléka
  • 150 g zelených fazolek
  • 2 mrkve
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 4 lžíce červené curry pasty
  • 2 cm nastrouhaného zázvoru
  • 3 lžíce rybí omáčky (nebo sůl, pokud recept chcete veganský)
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • hrst nasekaného koriandru
  • 350 g jasmínové rýže

true
true

Postup

Cibulku si nakrájíme nadrobno, mrkev na tenká kolečka a česnek prolisujeme.

Do hrnce si dáme rozehřát kokosový olej, na kterém lehce orestujeme nakrájenou cibulku. Přidáme prolisovaný česnek, nastrouhaný zázvor a curry pastu a necháme chvilku provonět.

Přidáme červenou čočku a zalijeme jí kokosovým mlékem. V případě potřeby dolijeme vodou tak, aby byla čočka celá ponořená. Vaříme na středním plameni asi 10 minut.

Poté přidáme do hrnce nakrájenou mrkev a fazolky a opět v případě potřeby dolijeme vodou a vaříme dalších 10 minut, aby mrkev byla uvařená na skus.

Kari dochutíme rybí omáčkou, nebo solí a přidáme nahrubo nasekaný čerstvý koriandr.

Čočkové kari podáváme s uvařenou jasmínovou rýží. Na talíři ho můžeme dozdobit a dochutit orestovanými oříšky nebo třeba sezamovými semínky.

true
true