Chilli con carne
Recepty

Chilli con carne

Chilli papričky jsou moje oblíbená ingredience a pálivá jídla jím i několikrát do týdne. Tři sezóny jsem je dokonce i pěstoval na balkóně a v mojí spižírně mám zásoby jak běžnějších kousků, tak i pár opravdových pekelníků.

Papričky obsahují látku zvanou kapsaicin, na kterou naše těla reagují podobně jako při mírném popálení. Kromě aktivace receptorů bolesti, kterými pálivost vnímáme, dojde k roztažení pórů, aby se tělo ochladilo. Na jazyku to má vedlejší efekt, že chuť jídla vnímáme intenzivněji a chilli se tak stává přírodním zvýrazňovačem chutí. Myslím si, že to hlavní důvod, proč ho máme tak rádi.

Chilli con carne má historický původ v Aztécké kultuře a současná Texaská verze tohoto pokrmu z masa a fazolí se stala jedním z nejpopulárnějších pikantních jídel vůbec.

Kombinace mletého hovězího a rajčat skvěle funguje i v jiných receptech. Tady ji kromě chilli doplní červené fazole. Musím se přiznat, že normálně mi fazole moc nechutnají, ale tohle jídlo by bez nich nebylo ono. Aby vaše chilli con carne bylo dokonalé použijte místo cukru čokoládu a hotový pokrm zakápněte kapkou limetové šťávy.

Suroviny

na 4 porce

  • 500 g mletého hovězího (nejlépe vyzrálého)
  • 400 g rajčat v plechovce
  • 400 g sterilovaných červených fazolí
  • 300 ml hovězího vývaru
  • 2 lžičky rajčatového protlaku
  • 2 střední cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 chilli papričku (já použil habanero)
  • 1 lžíci mleté sladké papriky (nejlépe uzené)
  • 1 lžíci římského kmínu
  • ½ lžíce majoránky
  • 10 g vysokoprocentní čokolády
  • 1 limeta
  • čerstvou petržel na dozdobení
  • olej
  • sůl a pepř

Postup

Cibulku si nakrájíme na kostičky a stroužky česneku zlehka rozmáčkneme a nakrájíme na třetiny.

Ve velké pánvi si rozpálíme olej a dáme na něj orestovat cibulku dozlatova. Poté přidáme maso a česnek a necháme hovězí hezky zatáhnout.

Přihodíme k masu rajčata, rajčatový protlak, chilli a přilijeme do směsi vývar. Omáčku dochutíme kořením – sladkou papriku, římským kmínem, majoránkou, osolíme a opepříme.

Chilli noc carne necháme na mírném plameni probublávat asi 30 minut. V případě, že by se voda příliš rychle odpařovala, tak jí kapku dolijeme.

Po třiceti minutách přidáme zcezené fazole a kousek čokolády a vaříme ještě dalších 10 minut.

Na závěr dozdobíme petrželkou a na talíři zakápneme šťávou ze čtvrtky limety.

Jako příloha se hodí rýže, opečený chléb nebo tortilla chipsy.

Chilli con carne
Chilli con carne