Čerstvé fíky jsem ochutnával naposledy vloni na Sicílii, kde rostly planě u cesty. V tomto období dozrávají a dají se i nás pořídit v dobré kvalitě za rozumnou cenu.
Základ koláče je pečený naslepo a je to stejné těsto jaké požívám třeba na quiche, jen ve sladké podobě, doplněné troškou kakaa. V náplni se potom fíky doplňují s cheesecakovým borůvkovým krémem a tvoří příjemnou jen mírně nasládlou dobrotu.
Nejvíce se mi tento dezert líbí jeho výrazným barevným podáním, které, ať to možná působí trochu nepřirozeně, je přesně takové, jako na fotkách.
Suroviny
Korpus
- 200 g hladké špaldové mouky
- 100 g másla
- 20 g kakaa
- 1 vejce
- 3 lžíce javorového sirupu
- ½ lžičky vanilky
- 2 lžíce studené vody
- špetka soli
Krém
- 300 g fíků
- 250 g borůvek
- 250 g mascarpone
- 3 lžíce javorového sirupu
- 4 plátky želatiny
- 50 ml vody
Postup
Korpus
Troubu si předehřejeme na 200 °C.
Do mísy si nasypeme mouku a kakao, přidáme studené máslo nakrájené na kostky, vodu, javorový sirup, vejce a špetku soli. Nejlépe rukou směs postupně promícháme. V první fázi by nám měla vzniknout drobenka a o chvíli později už hladké těsto. Vzniklé těsto si zabalíme do potravinářské fólie a dáme ho na hodinku do lednice.
Těsto si rozválíme na kruh tak, aby po vložení do koláčové formy přesahovalo okraje asi o 1 cm. Těsto se totiž mírně speče. Po přenesení do formy ho po celém povrchu propíchejte vidličkou. Poté přes něj dáme pečící papír a zatížíme ho třeba fazolemi.
Korpus pečeme v troubě asi 20 minut a poté jej necháme vychladnout.
Krém
Fíky oloupeme a nakrájíme na silnější plátky.
Plátky želatiny zalijeme vodou a dáme na 5 minut nabobtnat.
Borůvky krátce prohřejeme v kastrůlku, aby změkly a necháme je odstát. Z želatiny slijeme přebytečnou vodu a přidáme ji k borůvkám. Směs doplníme mascarpone a javorovým sirupem a důkladně rozmixujeme.
Připravený krém nalijeme na vychladnutý korpus, nakrademe na něj nakrájené fíky a dáme koláč alespoň na hodinu nebo lépe do druhého dne ztuhnout do lednice.