Nesnažím se ve svých receptech upřednostňovat „zdravé“ varianty před chutí, strukturou a celkovým konceptem jídla. Není však problém si výměnou některých surovin připravit veganskou, bezlepkovou nebo fitness alternativu.
Dobrý banánový chlebíček by za mě měl být díky vysokému poměru banánů a rostlinného mléka krásně vláčný skoro až mokrý. Neméně důležitá je samotná chuť, kde bez nějaké formy cukru to prostě nejde – já jsem použil třtinový cukr, stejně dobře funguje třeba javorový sirup.
Další chutě jsou už pak na fantazii a ingrediencích, které zrovna máto doma po ruce. Bez čokolády a arašídového másla bych si svůj život už asi přestavit nedovedl a můj banánový chlebíček jsem o ně nemohl ochudit.
Suroviny
- 4 banány
- 150 g špaldové mouky
- 100 ml mandlového mléka
- 100 g arašídového másla
- 100 g třtinového cukru
- 50 g čokolády
- 40 g kokosového oleje
- 2 vejce
- 4 lžíce kakaa
- 1 prášek do pečiva
- ½ lžičky perníkového koření
- špetka soli
Postup
Troubu si předehřejeme na 165 °C a formu si vymažeme trochou kokosového tuku a vysypeme strouhaným kokosem nebo hrubou moukou.
Tři oloupané banány rozmačkáme (jeden si necháme na ozdobu).
Do mísy si vyklepneme dvě vajíčka a lehce je společně s třtinového cukrem vyšleháme do pěny. K vyšlehaným vejcím přilijeme mléko, přidáme rozmačkané banány, arašídové máslo a kokosový tuk a zamícháme.
Do další mísy nasypeme sypké ingredience – špaldovou mouku, kakao, prášek do pečiva. Přidáme kousky čokolády a dochutíme špetkou soli a perníkovým kořením. Vše spolu důkladně promícháme.
Tekutou část postupně přilejeme do sypké. Mělo by nám vzniknout tekuté těsto, které přelijeme do formy. Na vršek dáme zbylý banán rozkrojený podélně napůl a banánový chlebíček dáme péct do trouby na 55 až 60 minut.